Işık Haslığı Testinin Önemi
Işık Haslığı Testinin Önemi

Işık Haslığı Testinin Önemi

Işık haslığı testinin önemi, tekstillerin dış mekan koşullarından ışığa karşı dayanıklılığı noktasında öne çıkmaktadır. Bununla birlikte uluslararası ticarette birçok ürün, ışık haslığı sözleşme şartlarını karşılayamadığı için iade edilmekte ve bu da işletmelere büyük kayıplara neden olmaktadır. Dolayısıyla ışık haslığı testini standartlara akredite test cihazları üzerinden gerçekleştirmeniz oldukça önemlidir.

Işık Haslığı Test Standartları

Işık haslığında test yöntemleri geliştirilmeye devam etmekle birlikte ön plana çıkan ve genel talep gören standartlar şunlardır:

  • AATCC 16 (Altı test yöntemi)
  • ISO 105 B02, ISO 105 B04, ISO 105 B06 (Beş test yöntemi)

Renk haslığı test cihazınız AATCC ve ISO standartlarını karşılamalıdır.

Işık Haslığı Testinde Kritik Noktalar

Mavi yün referansında 1-8 ve L2-L9 arasındaki fark nedir? Birbirlerinin yerine geçebilirler mi?

ISO 105 B02’de, tümü yün olan ve sekiz dereceli mavi yün standardına sahip olan 1-8 ve L2-L9 mavi yün referansı için ayrıntılı açıklamalar bulunur ve her bir yüksek numaralı mavi yün referansının ışık haslığı, öncekinden yaklaşık bir kat daha yüksek olmaktadır. Dolayısıyla her bir referansta farklı boyalar ve işlemler kullanılır.

1-8 kalite mavi yün referansları, ISO 105 B02’deki Avrupa maruz kalma koşullarına uygun sekiz farklı haslık boyası ile boyanmıştır. Bununla birlikte mavi yün referansı L2 – L9, iki çeşit boya ile boyanır ve daha sonra boyanmış elyafları farklı oranlarda mavi yün numunesi L2 – L9’a dönüştürür.

Sonuç olarak AATCC TM 16 ve ISO 105 B02 – 1994’te belirtilen ABD maruz kalma koşulları için uygundur. 1-8 ve L2-L9 mavi yün referansları birbiriyle karıştırılamaz ve test sonuçları değiştirilemez.

Kutudaki bağıl nem, ışık haslığı test cihazının yüzeyinde gösterilir, ancak neden nem testi kontrol kumaşı ile kalibre etmemiz gerekiyor? Kalibrasyon nasıl yapılır?

Işık haslığı test cihazının (hava ölçer) çoğu kutudaki bağıl nemi gösterebilmektedir. Ancak ISO 105 B02’de kutudaki nemin, nem testi kontrol kumaşı ile her gün kalibre edilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, nem kontrol standart kalibrasyonunun “bağıl nem” değil, kutudaki “etkin nem” olması durumudur.

Dolayısıyla hava sıcaklığı, numune yüzey sıcaklığı ve maruz kalma sırasında havanın bağıl nemi ile tanımlanan etkin nemi ifade etmektedir. “Etkin nem”, neme duyarlı numunelerin ışık haslığı test sonuçlarını doğrudan etkiler. Bu nedenle ISO 105 standartları, kutudaki nemin her gün kontrol edilmesini gerektirir.

AATCC standardında AFU’nun birimi nedir? Saat sayısı ile ilişkisi nedir?

AFU bir enerji birimidir, AATCC FADING UNIT’in kısaltmasıdır ve L4 mavi yün referansının renk bozulması gri kartının 4. derecesine kadar solmasını sağlamak için gereken maruz kalma enerjisinin 1/20’si olarak tanımlanır. Bununla birlikte L4 mavi yün referansının 4. derece renk değişimine geçmesi için 20 AFU enerjisine ihtiyaç vardır.

AFU ile saat sayısı arasındaki ilişki, ksenon ark lambası 1,10W/(m2·nm) altında çalıştırıldığında, L4’ü 4. dereceye kadar renk değişimi yapmak için gereken enerjinin 85 kJ/m² olduğu varsayılarak bir formülle hesaplanabilir.

85 kJ/m² = 1,10 W/m² x Süre
Zaman = (85 kJ/m²) / (1.10W/m²) = 21,5H

Ksenon ark lambasının radyasyon enerjisi değiştiğinde, öngörülen AFU’ya maruz kalma süresinin de değişeceği görülebilir. Dolayısıyla lamba sadece 1,10 W/(m2·nm)’de çalıştırıldığında, enerji 21,5 saatte 20 AFU’ya ulaşabilir.

“Işık haslığı test cihazında kullanılan ksenon ark lambası normal yandığı sürece kullanılmaya devam edebilir” demek neden yanlıştır?

Ksenon ark lambasının kullanım süresinin uzamasıyla birlikte lüminesans şiddeti ve spektrumun dalga boyu aralığı değişmiştir. Dolayısıyla belirli bir süre boyunca, ksenon ark lambası hala “normal” ışık olmasına rağmen, aslında ksenon ark lambasının performans endeksi artık test gereksinimleriyle uyumlu değildir. Dolayısıyla test sonucunu güvenilir kılmaz. Bu yüzden üreticinin test sonucuna göre 1500H kullanıldıktan sonra ksenon ark lambaları değiştirilmelidir.

testex-tu300c-renk-karsilastirma-isik-kabini-enfor-1

Faydalı Bilgi

Testex TU300C/D Renk Karşılaştırma Işık Kabini‘nin öne çıkan özellikleri:

  • 3 Farklı Kabin Boyutu
  • 4 Farklı Standart Lamba
  • 3 Farklı Opsiyonel Lamba
  • 45° Açılı Tabla
  • Ayrı Kaydedilebilir Lamba Çalışma Saati

TESTEX TU300

Renk Karşılaştırma Işık Kabini

Testex, 2014 yılından beri kumaş üretim sektörü için fiziksel performans test cihazları üretmektedir. Yazılımı, kumaş, iplik, elyaf, ev tekstili, teknik tekstil ve geotekstil sektörlerine yönelik yarı-mamül kumaşlar için uluslararası test standartlarını destekler. 100’den fazla ülkede kalite kontrol ve Ar-Ge testleri için tercih edilen Testex, uluslararası markalara akreditedir.
  • Güçlü referanslar.
  • Fiyat-performans cihazları.
  • Sektörün tercihi.

Bir yanıt yazın