Kumaş Boncuklanma Testi için Kullanılan Test Cihazları - Enfor #enfor
Kumaş Boncuklanma Testi için Kullanılan Test Cihazları - Enfor #enfor

Kumaş Boncuklanması Nedir?

Kumaş tüylenmesi, giysinin görünümünü ciddi şekilde etkileyebilir. Böylece giyilebilirliği azalır ve hatta değerini kaybedebilir. Dolayısıyla kumaşların tüylenmesinin test edilmesi oldukça önemlidir.

Kumaşlarda boncuklanma testleri için kullanılan test cihazlarının tamamlayıcı ve farklı özelliklerini, hangi koşulları simüle ettiğini ve sağladığı standartları anlamak oldukça önemlidir.

Kumaş boncuklanması nasıl oluşur?

Boncuklanma, yıkama veya kullanım sürecinde yaşanan yıpranmaya denir. Böylece sürekli olarak sürtünme ve diğer dış kuvvetlere maruz kalan kumaş, kumaş liflerinin yüzeyinin çıkıntı yapar ve lif uçları yığınlar oluşturarak yıpranmış bir görünüm oluşturur.

Bununla birlikte yığın yüksekliği ve yoğunluğu belirli bir miktara ulaştığında, hav yüzeyinden çıkan lifler birbirine dolanır. Böylece kumaş yüzeyinde sıkı ve opak toplar oluşturur. Bu, kumaşın boncuklanma işlemidir.

Kumaş Boncuklanma Testi için Kullanılan Test Cihazları - Enfor #enfor

Kumaş boncuklanma testi için farklı yöntemler

Boncuklanma testi, numunenin bir boncuklanma test cihazına yerleştirilmesi ve belirli bir sayıda boncuklanma için hafif bir sürtünme yönteminin kullanılması ve ardından değerlendirilmesiyle gerçekleştirilir.

Kumaş boncuklanmayı test etmenin üç genel yöntemi vardır:

  • Martindale yöntemi
  • Dairesel konum yöntemi
  • Boncuklanma kutusu yöntemi

Kumaş boncuklanma testi için Martindale Yöntemi

Dairesel bir test numunesi, aynı veya yün aşındırıcı kumaştan oluşan bir sürtünme yüzeyinden Lissajous figürü şeklinde tanımlanmış bir kuvvetle geçirilir. Böylece test numunesi düzlemine dik olan merkezinden geçen bir eksen etrafında kolayca dönebilir. Sonuç olarak tüylenme, boncuklanma ve matlaşma, sürtme testinin tanımlanan aşamalarından sonra görsel olarak değerlendirilir.

Standartlar: ISO 12945-2, ASTM D4970, ASTM D4966, GB/T 4802.2, JIS L1076, ISO 12945-1, ISO 12947, GB/T 21196

Kumaş boncuklanma testi için dairesel konum yöntemi

Numuneler, belirtilen yöntem ve test parametrelerine göre naylon fırçalar ve kumaş aşındırıcılar veya yalnızca kumaş aşındırıcılar ile ovulur. Belirli koşullardan sonra boncuklanma performansı görsel olarak tanımlanır ve belirtilen ışık koşullarında değerlendirilir.

Standartlar: GB/T 4802.1

Kumaş boncuklanma testi için boncuklanma kutusu yöntemi

Numune, bir poliüretan tüp üzerine monte edilmiş olup mantar astarlı ahşap bir kutuya yerleştirilmiştir. Böylece sabit bir hızla yuvarlanabilmektedir. Belirli sayıda yuvarlanmadan sonra boncuklanma performansı görsel tanımlama ile değerlendirilir. Numunelere herhangi bir özel muamele (yıkama, temizleme) ilgili taraflarca kararlaştırılmalı ve test raporunda açıklanmalıdır.

Standartlar: ISO 12945.1, GB/T 4802.3, JIS L1058, BS 8479

Martindale Aşınma ve Boncuklama Cihazı

Kutulu Boncuklanma ve İlmek Çekme Cihazı

Smartindale Martindale Aşınma ve Boncuklama Cihazı - Enfor #enfor #chiuvention

Martindale Aşınma ve Boncuklama Cihazı

Kumaş Boncuklanma Testi için Kullanılan Test Cihazları” için 2 değerlendirme yapılmıştır

  1. Avatar photo Yiğit Kırca dedi ki:

    Bir testi kapsayan birden fazla cihazın olduğunun açıklanması ve Martindale cihazının alternatifli olarak sunulması önemliydi, teşekkürler.

Bir yanıt yazın