Yıkama Haslığı Testi ve Test Prosedürü

Yıkama haslığı testi, yıkamaya karşı renk haslığının standartlar dahilinde kalmasının tespiti içindir. Giysi ve ev tekstili ürünleri için ev ve ticari yıkama simülasyonlarını içerir.

Temel olarak şu 3 ortak standardı kapsamalıdır:

  • GB / T 3921-2008
  • ISO 105 C10: 2006
  • AATCC 61: 2010’

Test yöntemi, son ürün numunesinin yıkama, temizlik ve kurutma işlemlerinden sonra sıcaklık, alkali konsantrasyonu, ağartma ve sürtünme durumuna getirmeyi kapsar.

Ardından daha kısa sürede test sonucu elde etmek için temizleme işlemi tekrarlanır.

Numune ile deterjan ve çelik boncukları içeren paslanmaz çelik kaplar ana şafta takılır. Su sabit bir sıcaklığa ısıtılır. Daha sonra motoru çalıştırılarak, 40 rpm hızda döndürme sağlanır. Böylece numune ve çelik boncuklar belirli bir sıcaklıkta yıkama sıvısı ortamında sürtünür. Sonuçta durulama ve kurulama işlemi sonrası standart numune ile derecelendirilerek test sonuçları edinilir. Gri ölçek kullanılarak 1’den (en kötü) 5’e (en iyi) değerlendirme yapılarak test tamamlanır.

Farklı test yöntemleri, test standardına ve gerçek koşullara göre seçilmesi gereken farklı sıcaklık, alkalilik, ağartma koşulu, sürtünme koşulu ve numune boyutunu gerektirir.

Tekstillerin Yıkanmasına Karşı Renk Haslığı Test Standardı

Tekstillerin yıkama haslığı, tekstilin yıkama koşulu altında orijinal rengini koruyabilme yani solmama ve renk değiştirmeme kabiliyetini ifade eder. ISO 105C01-C05, günümüzde hala yaygın olarak kullanılan klasik bir renk haslığı test yöntemi olarak, hafif yıkamadan yoğun yıkama işlemine kadar olan aralığı kapsayan, yıkamaya karşı renk haslığı için çeşitli test yöntemleri sağlar. Çin’in GB/T 3921 3-1997 standardı olan yıkama haslığı testi ISO 105-c03 yöntemi kullanılarak tüm pamuklu kumaşın yıkanmasına karşı renk haslığının belirlenmesi, formülasyonun değiştirilmesine dayanmaktadır, bu nedenle teknik içeriği ve uluslararası standartları farklı değildir. , her türlü tekstile uygulanabilir.

Yukarıdaki 2 standarda ek olarak, ABD’nin AATCC 61-1A, İngiltere’nin BS 1006-C01, ISO’nun ISO 105-c06 ve Japonya’nın JIS L0844 standartları suya karşı renk haslığının test edilmesiyle ilgili birçok uluslararası standart vardır.

Aşamalı Test Prosedürü

  1. Çalışma sıcaklığını ve çalışma süresini standart gereksinim olarak ayarlayın.
  2. Deterjan solüsyonunu ve çelik bilyeleri standart gereksinimler olarak silindire ekleyin.
  3. Milin her iki yanına eşit sayıda yıkama kabı yerleştirin. Motor dönüşünü başlatın ve ön ısıtma için en az 2 dakika çalıştırın.
  4. Ön ısıtmadan sonra hazır numuneleri sırayla yıkama kaplarına koyun ve kapağı sıkıştırın. Makineyi çalıştırın ve belirli bir süre 40 rpm’de çalıştırın.
  5. Makine çalışmayı durdurduktan sonra numune distile su veya iyonik su ile yıkanmalı, fazla nem santrifüj ile ekstrakte edilmeli ve numune olası bir yöntemle kurutulmalıdır.
  6. Numuneyi standart numuneye göre değerlendirin.

Faydalı Bilgi

Test cihazlarının kullanım kolaylığı oldukça önemlidir. Fonkisyonların kolay kontrol edilebildiği sade bir panel ile bir kontrol ekranı test sürecini daha verimli hale getirir.

Testex TF418E Yıkama Haslığı Test Cihazı‘na ait bu kontrol paneli iki bölümlü sade bir tasarıma sahiptir. Sıcaklık ayarı ve döngü ekranda yer alırken, yıkama açma-kapama tuşları ile kullanıcı dostu fonksiyonel bir tasarıma sahiptir.

TESTEX TF418E

YIKAMA HASLIĞI TEST CİHAZI

Testex, 2014 yılından beri kumaş üretim sektörü için fiziksel performans test cihazları üretmektedir. Yazılımı, kumaş, iplik, elyaf, ev tekstili, teknik tekstil ve geotekstil sektörlerine yönelik yarı-mamül kumaşlar için uluslararası test standartlarını destekler. 100’den fazla ülkede kalite kontrol ve Ar-Ge testleri için tercih edilen Testex, uluslararası markalara akreditedir.
  • Güçlü referanslar.
  • Fiyat-performans cihazları.
  • Sektörün tercihi.

Bir yanıt yazın