Kumaş Çekmezlik Testinin Önemi - Yıkama Çekmezliği

Kumaş Çekmezlik Testinin Önemi

Kumaş çekmezlik testinin önemi kullanıcıların yıkama ve kurutma gibi işlemler sırasında tesktil ürününü genişlik ve uzunluk anlamında ne kadar değişime uğratabileceklerini limitlendirmektir.

Böylece ürününüzde oluşabilecek büzülme indeksi derecesi ve büzülme oranının ölçüsü için kumaş yapısı ve kumaş elyaf türünü daha standardınıza uygun şekilde belirleyebilirsiniz.

Kumaş Çekmesi Nedir?

Elyaflar nemi emdikten sonra boyuna ve enine daha fazla genleşir ve hacimleri artar. Doalyısıyla kumaşta bulunan ipliğin çapı kalınlaşır ve kumaşın enine genişlemesine neden olur.

En az çekme oranına sentetik ve farklı hammadde karışımlarından elde edilen kumaşlarda görülür.

Kumaş Çekmezliğini Etkileyen Faktörler

Kumaş çekmezliğini etkileyen faktörler başlıca lif kompozisyonu, kumaş yapısı, üretim sürecidir.

  1. Lif kompozisyonunun etkisi

Öncelikle lif ve kumaşların çekme derecesinin, esas olarak liflerinin hidrofilik -nem emme- özelliklerine bağlı olduğunu bilmelisiniz. Dolayısıyla nem emilimine sahip kumaşlar, suyu emdikçe lifleri üzerinden genişler. Böylece lif çapı artar, uzunluk kısalır ve kumaşta büzülme gerçekleşir.

Örneğin, viskon lifleri nemi çok fazla emer. Bu tür nem emici kumaşlar, yıkamadan sonra ciddi çekme gösterirler. Polyester ve polipropilen gibi sentetik kumaşlar daha az higroskopiktir, yani suyu daha az emerler. Dolayısıyla yıkamaya karşı boyutsal stabiliteleri daha iyidir.

  1. Kumaş yapısının etkisi

Kumaşlarınızın organizasyon yapısı ve dokuma gerilimleri, farklı çekme oranı sağlamanıza yarayacaktır. Dolayısıyla dokuma gerilimi az ise, kumaşınız sıkı ve kalın olmasını sağlamakla birlikte, çekme oranı da azaltmış olursunuz. Sonuç olarak dokuma gerilimini artırırsanız, kumaşınız gevşek ve ince olacaktır; bölyece de çekme oranı artırmış olursunuz.

Öte yandan kumaşınız yoğunluğu da, büzülme oranını etkiler. Ayrıca tekstil kumaşlarınızda genel olarak çözgü yoğunluğunu daha fazla yaparsanız,  çözgü yönünde kumaşınızın çekmesini de artırmış olursunuz. Bununla birlikte atkı yoğunluğunuz kumaşınızın çözgü yoğunluğundan daha büyük ise, bu noktada da atkı çekmeniz daha fazla olacaktır.

Sonuç olarak dokuma kumaşların boyutsal stabilitesi örme kumaşlardan daha iyi olmaktadır. Dolayısıyla yüksek yoğunluklu kumaşlarınız, boyutsal stabilitesi düşük yoğunluklu kumaşlarınızdan daha iyidir.

  1. Üretim sürecinin etkisi

Dokuma ve boyama işlemi sırasında kumaşınızı makinede germiş olursunuz. Dolayısıyla bu uzun işlemde kumaşınızda gerginlik oluşturursunuz. Ancak kumaşınız suyla buluştuktan sonra gerilimi serbest bırakacağından, yıkamadan sonra kumaş çekmesine bakmanız gerekmektedir.

Ayrıca tekstil liflerinin ısıl koşullar altında, şekli ve boyutları değişir ve büzülürler. Bununla birlikte soğuduktan sonra da ilk durumuna geri dönemezler.

Ne var ki tüm bu işlemleri testin son aşamasında kumaş çekmezlik tayin cihazıyla test edebilirsiniz.

SmartShrink Kameralı Otomatik Kumaş Çekmezlik Tayin Cihazı - Enfor #enfor #chiuvention

Faydalı Bilgi

Chiuvention Smartshrink Otomatik Kumaş Çekmezlik Tayin Cihazı‘nın öne çıkan özellikleri:

  • Kameralı Denetim
  • 5 Saniyede Tayin
  • IOT Ekosistem Erişimi

CHIUVENTION SMARTSHRINK

Kameralı Otomatik Kumaş Çekmezlik Tayin Cihazı

SmartTexLab mobil uygulası test sürecini uzaktan başlatabilir, izleyebilir ve kontrol ederek daha verimli ve kullanışlı hale getirir. Ek olarak, test ekipmanınızın her zaman en iyi durumda olmasını sağlamak için ekipmanımız bakım, kalibrasyon ve sarf malzemesi ikmali için otomatik hatırlatıcılarla birlikte gelir.
  • Akıllı Tekstil Test Cihazları
  • SmartTexLab IOT Ekosistemi
  • Otomatik Kalibrasyon
SmartShrink Kameralı Otomatik Kumaş Çekmezlik Tayin Cihazı - Enfor #enfor #chiuvention

Bir yanıt yazın