İplik Numarası ve Kumaş Yoğunluğunun Önemi - 40S İPLİK - DAHA KALIN İPLİK DAHA AZ KUMAŞ YOĞUNLUĞU - Enfor Blog #enfor
İplik Numarası ve Kumaş Yoğunluğunun Önemi - 100S İPLİK - DAHA İNCE İPLİK DAHA YÜKSEK KUMAŞ YOĞUNLUĞU - Enfor Blog #enfor

İplik Numarası ve Kumaş Yoğunluğunun Önemi

İplik numarası ve kumaş yoğunluğunun önemi, bir kumaşın kalitesini ölçmede ön plana çıkar. İplik numarası, ipliğin kalınlığını ifade eder. İplik numarası ne kadar yüksekse, kumaş o kadar ince ve yumuşak olur.

Bununla birlikte iplik numarasını hem uzunluk bazlı sistemde, hem de ağırlık bazlı sistemde S, D, N ve Teks olarak ifade edebilirsiniz. Spesifik kumaşlar için, S ve D’nin daha yaygın olarak kullanıldığı özel gösterge kullanılır. Aksine, Teks genellikle teknik literatürde dönüştürülür.

Bazı önemli soruları sizin için cevaplıyoruz:

İplik numarası ve kumaş yoğunluğu nihai ürüne nasıl etki eder?

Öncelikle iplik numarası ve kumaş yoğunluğuyla, bir kumaşın kalitesini ölçersiniz. Dolayısıyla ince bir dokuya sahip olup olmadığını belirlemede ve  tekstil ürünün konforuna etki edebilirsiniz. Böylece ince iplik tercih ederek daha sıkı, ayrıntılı, pürüzsüz ve yumuşak bir görünüm elde edebilirsiniz. Buna karşı kalın iplik tercih ederseniz, doku görünümü kaba, fakat güçlü bir kumaşa sahip olursunuz.

Öte yandan çözgü ve atkı yoğunluğu olarak da bilinen kumaş yoğunluğu, inç kare başına dizilmiş çözgü ve atkı ipliği sayısını ifade eder. Ayrıca çözgü ipliği sayısına çözgü yoğunluğu, atkı ipliği sayısına da atkı sıklığı denir.

Örneğin bir nevresim ürününün etiketinde “40×40/133×72” yazması, çözgü ve atkı iplik numaralarının 40S olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla inç başına 133 çözgü ipliği ve 72 atkı ipliği olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak inç karesi toplam 205 olur ve bu, kumaşın yoğunluğunun 200 olduğunu ifade eder.

Nevresim tekstili için 30S kumaş mı yoksa 40S kumaş mı?

Öncelikle, kumaşı oluşturan en temel birim olan iplik numarasının büyüdükçe, ipliğinin inceldiğini hatırlayınız. Bununla birlikte üretici tercihlerinin %95’ten fazlasının 30S ve 40S, geri kalanının ise 21S ve 60S olduğunu biliniz. Sonuç olarak buradan yola çıkarak yaz aylarında narin 40S dimi kumaştan, kışın ise kalın 21S düz kumaştan olan nevresim tekstili ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca 60S’in çok ince olduğu için nevresime uygun olmadığını not ediniz.

Gri kumaşın yoğunluğu 293 ama bitmiş kumaşın yoğunluğu neden 300?

Aslında iplik numarasının yoğunluğundan bahsederken genellikle ham kumaşın yoğunluğundan bahsediyoruz. Buna karşın uygulamada, gri kumaş parlatıldıktan ve haşılından arındırıldıktan, boyandıktan ve(ya) baskı yapıldıktan ve ardından ön çekme işleminden geçirilip aprelendikten sonra, kumaş çekilecek ve dolayısıyla yoğunluk doğal olarak biraz artacaktır. Sonuç olarak 173×120’nin yoğunluğunun 300 olmasının temel nedeni budur.

Çözgü yoğunluğu ve atkı yoğunluğu arasındaki ilişki nedir?

Kumaşın çözgü yoğunluğu sabittir. Dolayısıyla genellikle 100, 110, 133, 140, 200 ve 230’dur ve makine modeline bağlıdır. Öte yandan kumaşın atkı ipliği eni yönündedir ve kök sayısı değişebilir.

İplik numarası kumaş yoğunluğunu nasıl etkiler?

  • Çözgü ve atkı iplik numaraları 60S ise kumaş sıklığı 300 ile 450 arasında değişir ve 500’e kadar çıkabilir. Aynı şekilde 60S ise ancak yoğunluğu 100×100 ise çok ince görünür, zaten nevresim tekstili için uygun değildir, bazen giyim malzemeleri olarak kullanılabilir.
  • Çözgü ve atkı iplik numarası 80S ise, kumaş yoğunluğu genellikle 500’dür ve azami 800’e kadar çıkar. Ancak 800, birim uzunluktaki yoğunluk çok yüksek olduğu için yatak tekstili için uygun değildir.
  • Çözgü ve atkı iplikleri farklı numaralarda ise, örneğin çözgü ipliği 80S ve atkı ipliği 120S ise, o zaman 1.000 kumaş sıklığı yapmak mümkündür.

Bükülen iplik nedir?

İki çözgü ipliği veya iki atkı ipliği, katlama olarak bilinen bir süreçte birlikte bükülür ve bükülür. Aslında verimliliği artırmak ve dokuma maliyetini azaltmak için 2 yüksek iplik numarası kullanılır.

Katlanan iplik, çözgü veya atkı ipliği olmasına bağlıdır. Örneğin 200*95 kat iplik ise, çözgü ve atkı ipliklerinin her ikisi de katlı ise kök sayısı (200+95)*2=590; çözgü ipliği katlama iplik ise, kök sayısı 200*2+95=495; atkı ipliği kat iplik ise kök sayısı 200+95*2=390 olur.

İplik Numarası ve Kumaş Yoğunluğunun Önemi - Sade, Dimi, Saten Kumaş - Enfor Blog #enfor

İplik numarası ve kumaş yoğunluğu nasıl test edilir?

İplik numarası testi için, bir sarma makarası ile belirli bir iplik uzunluğunu ölçün ve ardından iplik numarasını doğrudan iplik numarası test cihazında ölçülür.

Kumaş yoğunluğu, 1 inç karelik bir kumaş parçasının doğrudan ambalajından çıkarılması ve sayılmasıyla hesaplanabilir, bu yöntem tüm kumaşlara uygulanabilir, ancak hesaplama biraz zaman alır. Diğer bir yöntem ise kumaş yoğunluğunun kumaş yoğunluğu camı ile ölçülmesidir ki bu basittir ancak kumaş yoğunluğu yüksek olduğunda test sonucu hatalıdır.

Düz Kumaş
Çözgü ve atkı ipliği iç içe geçmiş ve dokuma noktaları yoğun bir şekilde düzenlenmiştir ve pozitif ve negatif taraflar arasında fark yoktur. Dolayısıyla düz dokuma kumaş sıkı bir yapıy, sağlam bir dokuya, fakat sert bir dokuya sahiptir.

Dimi Kumaş
Dimi dokulu kumaşların kumaş yüzeyinde belirgin eğik çizgiler vardır. Bununla birlikte parlaklık ve esnekliği daha iyidir.

Saten Kumaş
Bazen ayrı ve bağlantısız doku noktaları oluştuğundan kumaş yüzeyi neredeyse tamamen çözgü veya atkı ipliği ile kaplanmıştır. Ayrıca yüzey çapraz bir çizgiye sahip gibi görünür, fakat dimi kumaş gibi de değildir. Bununla birlikte belirgin diyagonal çizgi deseni, çözgü ve atkı ipliğinin daha az iç içe geçmesi dolayısıyla, pürüzsüz ve parlak bir görünüme sahip olur.

Faydalı Bilgi

Testex TY360 İplik Sarım Çıkrığı‘na ait bu kontrol paneli kullanıcı dostu bir tasarıma sahiptir. TY360’nin iplik bobin standı, ön gerim aparatı ve elektronik sayacıyla testi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

testex-ty360-iplik-sarim-cikrigi-enfor-3

TESTEX TY360

İplik Sarım Çıkrığı

Testex, 2014 yılından beri kumaş üretim sektörü için fiziksel performans test cihazları üretmektedir. Yazılımı, kumaş, iplik, elyaf, ev tekstili, teknik tekstil ve geotekstil sektörlerine yönelik yarı-mamül kumaşlar için uluslararası test standartlarını destekler. 100’den fazla ülkede kalite kontrol ve Ar-Ge testleri için tercih edilen Testex, uluslararası markalara akreditedir.
  • Güçlü referanslar.
  • Fiyat-performans cihazları.
  • Sektörün tercihi.

Bir yanıt yazın