Terlemeye Karşı Renk Haslığının Önemi - Enfor #enfor
Terlemeye Karşı Renk Haslığının Önemi - Enfor #enfor

Terlemeye Karşı Renk Haslığının Önemi

Özellikle yaz aylarında giderek artan terleme, giysilerde renk kayıplarına ve ton değişimlerine neden olabilmektedir. Bunun sebebi muhtemelen ter direnci renk haslığı standardının altında üretilmiş olmasındandır.

Öte yandan solmaya sebep olan insan terinin bileşiminin karmaşık olduğu, ana bileşenin kişiden kişiye değişen tuz olduğu ve terin asidik veya alkali olabileceği iyi bilinmektedir. Bununla birlikte kıyafetin terli cilt üzerinde uzun süre yakın temasta olması, belirli boyalar üzerinde daha büyük etkiye sahip olacaktır.

Terledikçe rengi değişen kıyafet sağlığa zararlı mıdır?

Öncelikle standartların altında renk haslığına sahip giysilerinizdeki tekstil  boyalarının ter vb. yollarla derinize kolayca geçebileceğini bilmelisiniz. Bununla birlikte boya molekülleri ve bazı ağır metal iyonları cilt yoluyla vücudunuza emebilirsiniz. Dolayısıyla da gerçekten sağlığınızı tehlikeye atıyor olabilirsiniz.

Basınç ve sıcaklığın birleşik etkisi altında, histidin içeren farklı test solüsyonları ve astar kumaşının lekelenmesiyle tekstilin renk değişimini test edebilirsiniz.

Terlemeye karşı renk haslığı standartları hangileridir?

Tekstillerin tere karşı renk haslığı standardı, uluslararası IS0 105-E04:1994 standardı olarak belirlenmiştir. Buna eşdeğer olarak farklı ülkelerdeki karşılıkları şunlardır:

  • Çin: GB/T3922-2013
  • İngiltere, Almanya ve Fransa: BSEN ISO 105-E04:1996, DIN EN ISO 105-E04:1996, NF EN ISO 105-E04:1996

Diğer özel standartlar ise şöyledir:

Terleme: GB/T 3922, AATCC15, ISO105-E04, JIS L 0848
Deniz Suyu: GB/T5714, ISO105-E02,AATCC107
Musluk Suyu: GB/T5713, ISO105E01, AATCC106
Tükürük: GB/T 18886

Terlemeye karşı renk haslığı testi nasıl yapılır?

Öncelikle tekstil numunesi ve standart astar kumaşı birlikte dikiniz ve sırasıyla histidin, asidik ve alkalin içeren iki test sıvısına yerleştiriniz. Bununla birlikte test sıvılarını çıkardıktan sonra test aparatındaki iki düz plaka arasına yerleştiriniz ve ilgili belirli basınca tabi tutunuz.

Ayrıca musluk ve deniz suyunun tekstillerdeki ter haslığı ve depolama sırasındaki süblimleşmeye karşı Renk Haslığı testini belirlemek için Terleme Test Cihazı Kiti (Perspirometer) kullanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte Terleme Test Cihazı Kiti, AATCC 15, EN ISO 105 E04, DIN 54020, vb. standartlarla uyumludur. Ayrıca ölçtüğünüz değer ne kadar büyükse, ter haslığı da o kadar iyi olacaktır.

testex-tf416a-su-ter-hasligi–test-cihazi-perspirometre-enfor-0

Faydalı Bilgi

Testex TF416A Su ve Ter Haslığı Test Cihazı – Perspirometre 21 akrilik ayırıcı plakalı 1 paslanmaz çelik çerçeveden oluşur. Böylece çelik çerçeve ve ağırlıklar, asit ve alkalinin yaratabileceği korozyona uzun süre dayanıklı 316L paslanmaz çelikten imal edilmiştir.

TESTEX TF416A

Su ve Ter Haslığı Test Cihazı - Perspirometre

Testex, 2014 yılından beri kumaş üretim sektörü için fiziksel performans test cihazları üretmektedir. Yazılımı, kumaş, iplik, elyaf, ev tekstili, teknik tekstil ve geotekstil sektörlerine yönelik yarı-mamül kumaşlar için uluslararası test standartlarını destekler. 100’den fazla ülkede kalite kontrol ve Ar-Ge testleri için tercih edilen Testex, uluslararası markalara akreditedir.
  • Güçlü referanslar.
  • Fiyat-performans cihazları.
  • Sektörün tercihi.

Bir yanıt yazın